• 03 AUG 16

  Opacifierea capsulei posterioare (PCO) sau aşa numita “cataractă secundară” este cea mai frecventă cauză de scădere a acuităţii vizuale după operaţia de cataractă. Alte simptome ce îi pot fi atribuite sunt: scăderea sensibilităţii de contrast, vederea “în ceaţă”, “glare” (contur luminos în jurul obiectelor), diplopie monoculară (vedere dublă cu un singur ochi).

  Deşi numită şi “cataractă secundară”, termenul nu este corect deoarece, odată operată, cataracta nu poate să reapară. În timpul operaţiei de cataractă, chirurgul îndepărtează lentila naturală, opacifiată a ochiului din capsula sa şi o înlocuieşte cu un implant intraocular IOL (lentilă artificială). La sfârşitul operaţiei, săculeţul (capsula) rămâne ca o membrană foarte subţire şi transparentă care înconjoară lentila artificială implantată.

  După o perioadă de timp (luni sau ani) de la intervenţia chirurgicală, la aproximativ 20% dintre pacienţi (mai frecvent la pacienţii tineri şi la 100% dintre copii) faţa posterioară a capsulei îşi pierde din transparenţă. Acest lucru se întâmplă în urma proliferării şi migrării celulelor epiteliale rămase în sacul cristalinian pe capsula posterioară.

  Din fericire tratamentul este sigur, eficient şi fără durere. Intervenţia se numeşte Capsulotomie YAG şi se realizează cu un laser YAG în cabinetul de consultaţii, fără incizii şi fără a necesita anestezie locală (cu injecţie). Pentru o colaborare mai uşoară se poate utiliza o lentilă cu rol în stabilizare şi mărire. În acest caz se vor utiliza picături pentru anestezie.

  Pentru o vizualizare mai bună a capsulei în general este nevoie de dilatare. Procedura constă în decuparea capsulei posterioare cu ajutorul laserului YAG şi durează câteva minute, este nedureroasă şi nu apare disconfort postoperator. În schimb, pregătirea pentru intervenţie şi examinarea după intervenţie necesită timp. După intervenţie, capsula decupată va rămâne în interiorul ochiului şi se va mişca, fiind percepută de pacient ca “o musculiţă” pentru câteva săptămâni, până când va fi metabolizată de organism.

  Deoarece prin capsulotomia YAG se decupează capsula cristaliniană, această problemă nu poate să reapară, deci o nouă intervenţie cu laser nu va fi necesară. Prin această procedură se recuperează în totalitate vederea scăzută datorită opacifierii capsulei posterioare, dar orice altă problemă existentă la nivelul nervului optic, al retinei sau pe traiectul căii vizuale va rămâne şi poate influenţa vederea finală. Uneori, în cazul unei opacităţi importante, aceste probleme nu se pot identifica înainte de intervenţie, recuperarea vizuală depinzând de restul bolilor ce afectează ochiul. În unele cazuri, chiar dacă ştim că există probleme importante la nivelul retinei şi recuperarea va fi minoră, se recomandă Capsulotomia YAG pentru a putea evalua şi monitoriza în continuare aceste probleme (după ce pacientul înţelege, acceptă şi îşi doreşte acest lucru).

  Complicaţiile Capsulotomiei YAG sunt rare, dar există:
  – edemul macular cistoid apare rar, la pacienţii cu predispoziţie (mai frecvent în cazul pacienţilor cu alte boli retiniene-retinopatie diabetică, membrană epiretiniană). Apare mult mai rar dacă se amână intervenţia cel puţin 6 luni după operaţia de cataractă;
  – “pitting-ul” atingerea cristalinului artificial (deşi nedorită, totuşi nu influenţează vederea după intervenţie);
  – dezlipirea de retină poate să apară la pacienţii predispuşi (mai ales la miopi). Riscul scade dacă intervenţia se amână 6 luni de la operaţia de cataractă;
  – creşterea tensiunii intraoculare, de obicei uşoară şi temporară;
  – alte complicaţii foarte rare: subluxaţia posterioară a cristalinului, endoftalmita cronică.

  Deşi foarte rare, aceste complicaţii există, de aceea intervenţia se face în momentul scăderii vederii, când beneficiile depăşesc riscurile.
  Capsulotomia YAG este o intervenţie sigură, nedureroasă şi eficientă şi se poate realiza în clinicile HEXAMED Bucureşti, Ploieşti, Focşani, Urziceni şi Slobozia.