Tehnica Prechop în chirurgia cataractei
Cataracta reprezintă încețoșarea cristalinului, lentila naturală a ochiului, care se află în spatele irisului și a pupilei. Această afecțiune este cea mai frecventă cauză a scăderii vederii la persoanele peste 40 de ani și este principala cauză de orbire în lume.

Din fericire, chirurgia modernă a cataractei este una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale realizate în prezent. Majoritatea tehnicilor moderne presupun utilizarea ultrasunetelor cu frecvență înaltă pentru împărțirea lentilei opacifiate în fragmente mai mici, care sunt apoi aspirate. După îndepărtarea în totalitate a conținutului opacifiat al cristalinului, se introduce o lentilă intraoculară transparentă în sacul cristalinian rămas, în spatele irisului și al pupilei, acolo unde este localizată lentila naturală.

Tehnica Prechop a fost descrisă în 1993 de Takayuki Akahoshi, unul dintre cei mai renumiți oftalmologi la nivel mondial, și presupune fragmentarea nucleului cristalinian în 4 cadrane, fără utilizarea ultrasunetelor.

De peste 10 ani, această tehnică inovatoare este utilizată în exclusivitate în cadrul clinicilor Hexamed, în cazul tuturor operațiilor de cataractă. Până în prezent, echipa Hexamed condusă de Dr. Sanda Popa și Dr. Cristian Benguș a efectuat peste 40.000 de astfel de intervenții, cu rezultate remarcabile. Comparativ cu tehnicile de chopping, utilizate în majoritatea clinicilor din România, care folosesc energia ultrasunetelor în formarea șanțurilor (grooving) sau sculptarea cristalinului (sculpting), tehnica Prechop permite reducerea semnificativă a utilizării ultrasunetelor, protejând celulele endoteliale corneene.

Există numeroase studii (Akahoshi, Auffarth, Wong, Pierazzoli) care au demonstrat scăderea importantă a utilizării energiei ultrasunetelor în cazul tehnicii Prechop, în comparație cu celelalte tehnici utilizate în chirurgia cataractei. Într-un studiu realizat de Akahoshi, timpul de ultrasunete a fost redus sub 10% comparativ cu tehnicile standard, indiferent de gradul cataractei.
Un alt avantaj major al acestei tehnici constă în faptul că forțele utilizate în împărțirea nucleului sunt egale și opuse ca direcție, minimizându-se astfel presiunea exercitată pe capsula cristaliniană și pe ligamentul zonular. Această particularitate este foarte utilă în stabilizarea cristalinului în cazurile de dehiscență zonulară sau sindrom pseudoexfoliativ.

Tehnica Prechop prezintă avantaje extraordinare și în situațiile în care pupila nu se dilată suficient și periferia capsulară nu este bine vizualizată, evitând, în cele mai multe cazuri, extracția intracapsulară a cristalinului (operație cu rezultate mai puțin satisfăcătoare) sau utilizarea cârligelor intraoperator (cu prelungirea timpului operator și recuperare mai lentă).

După mulți ani de experiență și practică, echipa noastră folosește un instrument chirurgical inovator, acesta fiind suficient în mâna unui chirurg experimentat pentru împărțirea nucleului în cazul tuturor cataractelor, indiferent de dificultate. Acest instrument a fost folosit cu succes în ultimii ani în toate clinicile Hexamed, demonstrându-și eficiența, și este utilizat în toate filmele pe care le vom prezenta în continuare.
De curând, Profesorul Takayuki Akahoshi a fost invitat la Al Treilea Congres al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă (23-26 iunie 2016), unde a prezentat din nou această tehnică impresionantă, apreciată în toată lumea, stârnind interesul tuturor participanților.
În concluzie, tehnica Prechop prezintă nenumărate avantaje comparativ cu tehnicile standard, fiind folosită în România numai în clinicile Hexamed, atât în cazurile complicate (dificil sau imposibil de realizat prin alte tehnici), cât și în toate stadiile de evoluție ale cataractei.


 

Adevărul Live – dr. Sanda Popa şi dr. Cristian Benguş


 

Etapele operaţiei de cataractă prin tehnica pre-chop

Etapele operaţiei de cataracta prin tehnica pre-chop:
-inciziile
-injectarea de colorant pentru capsula anterioară
-capsulorhexis-ul (discizia capsulei anterioare)
-hidrodisecţia şi mobilizarea cristalinului (lentila opacifiată a ochiului)
-împărţirea cristalinului prin tehnica pre-chop utilizând un instrument modificat de Dr. Popa Sanda şi Dr. Benguş Cristian (după prechop-ul brevetat de Dr. Akahosi- inventatorul acestei tehnici).
-facoemulsificarea fragmentelor de cristalin cu ajutorul ultrasunetelor
-aspirarea cortexului cristalinian
-polisharea capsulei posterioare şi anterioare
-implantarea cristalinului artificial în sacul cristalinian
-hidrosutura inciziilor
-injecţia subconjunctivală de antibiotic şi antiinflamator.