Hemoragia vitreana este produsa prin acumularea de sange in corpul vitros, care poate sa apara prin lezarea vaselor retiniene normale sau anormale (neovase) din cauza urmatoarelor patologii:
- retinopatia diabetica proliferativa;
- rupturi retiniene;
- accidente vasculare (obstructii de vena sau artera centrala a retinei sau obstructii partiale);
- traumatisme;
- tumori;
- degenerescenta maculara legata de varsta in forma hemoragic-exudativa;
- complicatii ale unor interventii chirurgicale oculare cum ar fi trabeculectomia sau inteparea globului ocular in timpul manevrei de anestezie retrobulbara;
- asociata unor boli hematologice.
Simptome:
- Pierderea brusca, nedureroasa a acuitatii vizuale;
- Aparitia brusca de “musculite” sau puncta negre, cu sau fara fotopsii (flashuri luminoase).
Investigatii clinice si paraclinice:
- Antecedente personale patologice – diabet zaharat, hipertensiune arteriala, traumatism, terapii anticoagulante, chirurgie oculara anterior.
- Examinare pe pupila dilatata – oftalmoscopie indirecta;
- Ecografie oculara pentru a pune in evidenta prezenta rupturilor retiniene sau a tumorilor intraoculare acolo unde retina nu poate fi vizualizata din cauza hemoragiei.
Printre complicatiile hemoragiei vitreene se numara glaucomul secundar, vitreretinopatia proliferativa care poate duce la decolare de retina, hemosiderosis bulbi ce apare ca urmare a eliberarii fierului din hemoglobina, fier ce este toxic pe fotoreceptori.
Evolutia depinde de cauzele hemoragiei vitreene.
Tratament
Pentru hemoragiile recidivante asociate retinopatiei diabetice proliferative si accidentelor vasculare se pot injecta intraocular substante anti – VEGF (anti factor de crestere endotelial vascular) de tipul Avastin, Aflibercept, Lucentis, Eylea. Indicatia injectarii intraoculare de substante anti – VEGF este data de medicul oftalmolog in urma examinarilor clinice si paraclinice.
Tratamentul chirurgical pentru indepartarea hemoragiei vitreene in cazul hemoragiilor masive sau persistente impreuna cu tratament laser si tamponament intern cu aer, gaz sau silicon. Prognosticul vizual depinde de patologia care a generat sangerarea si este dificil de apreciat anterior interventiei chirurgicale.
