Afecțiuni:

Retinopatia diabetică

Dacă ți se pare relevant distribuie acest material și altora:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Diabetul determina afectarea vaselor mici de la nivelul retinei ducand la aparitia retinopatiei diabetice.

In cazul unei boli avansate retinopatia progreseaza ducand la apariti hemoragiilor vitreene (intraoculare) , Edemului macular (acumulare de lichid central), Formarea de tesut cicatriceal care tractioneaza retina –Dezlipire de retina, Cataracta complicata, producerea de vase aberante la nivelul irisului – Glaucom neovascular (cu cresterea presiunii intraoculare) 

Tratament – In faze incipiente este necesara laserterapia (fotocoagularea pentru a preveni pierderea vederii sau pentru a stopa evolutia spre leziuni severe). In cazul aparitiei complicatiilor prezentate anterior este necesara interventia chirurgicala: vitrectomia care consta in indepartarea sangelui, membranelor tractionale, si tratarea completa cu laser a leziunilor existente. 

Prognosticul depinde de:

Este in functie de gravitatea leziunilor. Daca pacientul a avut tratament laser anterior. De tipul de diabet zaharat, diabetul zaharat tip 1 fiind mai grav. Controlul glicemiei: hipoglicemiile pot duce la hemoragii repetate. Controlul tensiunii arteriale. Controlul bolii renale (la pacientii cu dializa trebuie avut grija la doza de anticoagulant ).

Tratamentul retinopatiei este eficient in prevenirea, intarzierea si reducerea pierderii vederii, dar NU realizeaza vindecarea. Ideal ar fi ca tratamentul sa se realizeze precoce pentru a preveni complicatii severe. 

Pentru interventia chirurgicala se poate utiliza: 

  • gaz care se remite singur in 10-14 zile; necesita mentinerea unei anumite pozitii postoperatorii.
  • Ulei de silicon in cazul unei surse permanente de sangerare sau decolarilor de retina tractionale, pacienti slab echilibrati din punctual de vedere al glicemiei si care nu au avut tratament laser. 

Entropion

Entropionul reprezintă întoarcerea pleoapei spre interior. Există trei tipuri: involuţional, la vârstnici; cicatricial, în afecţiuni ale

» Află mai multe

Alege cea mai apropriată clinică de tine și programează-te!

Location